Hyvät viinilasit

  • 03 Dec, 2021

Viinilasit kannattaa valita viinin ja kattauksen mukaan.

Hyvät viinilasit tuovat viinin aromit esiin. Viinin kannalta parhaimpina laseina pidetään sellaisia, jotka ovat tulppaanin muotoiset eli tuolloin lasin pesä on alhaalta leveämpi kuin yläosasta lasia. Tämä mahdollistaa aromien kerääntymisen lasiin ja myös viinin tuoksu on tällöin helpommin aistittavissa. Kuohuviinille, valkoviinille ja punaviinille on kaikille omat lasityyppinsä, joita kannattaa noudattaa saadakseen viinin parhaimmat maut ja aromit esiin. Hyvä viinilasi on riittävän suuri, jolloin lasia voi pyöritellä. Se herättelee viinin tuoksuja.

Hyvät viinilasit punaviinille ja valkoviinille

Punaviini tarvitsee ison viinilasin. Etenkin kovin tuhdit sekä tanniiniset punaviinit kaipaavat riittävän isoa pesää, jotta kaikki sen upeat aromit pääsevät esiin. Ohut ja riittävän suuri tulppaanin muotoinen viinilasi on paras punaviinille.

Valkoviinin lasi on yleensä muodoltaan samanlainen, mitä punaviinillä, mutta jonkun verran pienempi kooltaan. Valkoviini maistuu hyvältä jääkaappikylmänä ohuesta lasista valmistetusta viinilasista. Näin koko viinin potentiaali ja aromit pääsevät esiin. Halutessaan valkoviinin joukkoon voi pudottaa myös muutaman jääpalan.

Valitse viinilasisi huolella

Viinilasi kannattaa siis valita huolella. Tärkein tekijä on lasin muoto ja paksuus. Ohut lasi on yleensä paras. Moni suosii kirkkaita laseja, mutta nykyisin valikoimissa on myös paljon kauniita kuvioituja laseja.

Etenkin juhliin on kiva laittaa kaunis kattaus, mutta viinilasi toimii mainiosti arkena ihan juomalasina. Omalle lempiviinille voi hankkia juuri sille sopivimman lasin. Esimerkiksi keittiötarvikeliike tarjoaa laajan valikoiman hyviä viinilaseja. Kannattaa kurkata valikoima ja tilailla samalla kertaa myös muut kodin astiat ja keittiötarvikkeet.