Kristalliset juomalasit ja niiden puhdistaminen

  • 14 Sep, 2022

Kristalliset juomalasit ovat tyylikkäitä kattauksessa.

Tavallisen lasin ja kristallin ero on varsin selvä. Kristallilasi on huomattavasti pehmeämpi kuin tavallinen ja siksi sitä onkin paljon helpompi hioa kuin tavallista. Tästä syystä kristalliset juomalasit ovat yleensä koristeellisia ja varsin tyylikkäitä. Niiden avulla kattaus saakin erilaista tyyliä sekä omalla tavallaan se tuo siihen juhlavuutta. Kristalli on myös kirkkaampaa kuin puristelasi, jossa voi olla myös lasimassassa selviä epäpuhtauksia esimerkiksi ilmakuplien muodossa.

Kristalliset juomalasit pestään käsin

Jos kattaus sisältää kristallisia juomalaseja, on muistettava pestä ne käsin. Syy on se, että lasina kristalli on pehmeämpää ja siksi se on myös alttiimpi syöpymiselle ajan kanssa. Astianpesukoneissa käytettävät pesuaineet ovat syövyttäviä, jolloin käsinpesu antaa kristallille pidemmän käyttöiän. Tavallinen käsipesuaine on niille sopivampi ja yhdessä kuuman veden kanssa niistä tulee kiiltäviä.

Koska kristalli on pehmeämpi kuin tavallinen, on juomalasit ja muut kristalliesineet syytä pestä hyvin varovasti. Lisäksi pesun jälkeen ne on hyvä kuivata välittömästi, jolloin niiden alkuperäinen kirkkaus palautuu paremmin. Jotkut käyttävät myös huuhteluvedessä etikkaa, jolloin se irrottaa lopunkin rasvan näistä upeasti hohtavista laseista. Jos etikkaa ei ole, niin sama asia on tehtävissä huuhteluveteen lisätyillä sitruunankuorilla.

Himmenneen kristallin kirkastaminen

Jos kristallilaseja ei ole käyttänyt pitkään aikaan, ne voivat myös näyttää himmeiltä. Se ei sinällään ole ongelma, koska niiden kirkastaminen onnistuu hyvin yksinkertaisella toimenpiteellä. Leivinjauheesta ja vedestä voi tehdä tahnan, jota laseihin hankaamalla saa palautettua kirkkauden takaisin. Kun lasit on tahnalla hinkannut, ne on huuhdeltava hyvin ja sen jälkeen kuivattava pehmeällä liinalla. Näin lasit saavat takaisin kirkkautensa eikä niitä tarvitse heittää pois käyttökelvottomina.