Oikeaoppinen kattaus juhliin

  • 07 Nov, 2022

Juhlava kattaus

Oikeaoppinen kattaus aiheuttaa usein ihmisille päänvaivaa, sillä se saattaa hyvin usein poiketa jo totutusta tavasta kattaa pöytä. Oikeaoppisessa kattauksessa istuen katsottuna lautasen vasemmalla puolella on haarukat, järjesteltynä pienimmästä suurimpaan lautasta kohti, sekä oikealla puolella veitset pienimmästä suurimpaan, edelleen edeten kohti lautasta. Veitsien terä tulee olla käännettynä lautasta kohti. Lautasen yläpuolelle sijoitetaan jälkiruokalusikka ja haarukka, lusikka asetetaan osoittamaan vasempaan suuntaan ja haarukka oikeaan. Juhlakattauksessa lisänä voi olla paljonkin eri ruokailuvälineitä.

Mitä kaikkea oikeaoppinen kattaus juhliin sisältää?

Ruokailuvälineiden lisäksi, juhlakattaukseen lisätään yleensä koristeita ja kauniita lautasliinoja. Jotkut käyttävät juhlavassa kattauksessa lautasten alla katelautasta, jonka päälle pinotaan lautaset niin, että alimpana katelautasen päällä on pääruokalautanen, sen päällä keittolautanen ja keittolautasen päällä alkuruokalautanen. Laseillakin on omat paikkansa aseteltu valmiiksi, istuen katsottuna lasit tulee sijoittaa jälkiruoka-aterimien yläpuolelle niin, että lasit ovat keskinäisessä linjassa, joko vaakasuuntaisesti tai hieman vinottain, vesilasi aina oikeassa reunassa.

Hyvin varusteltu keittiötarvikeliike tarjoaa hyvin laajan valikoiman erilaisia välineitä, joista voi muodostaa upean näköisiä kattauksia juhliin tai arkipäivän ruokahetkiin. Voit saada inspiraatiota kattaukseen, esimerkiksi eri vuodenaikojen mukaisesti tehty teemakattaus, tai erityylisiin juhliin esimerkiksi häihin, syntymäpäiville tai valmistujaisjuhliin katettavat astiat. Juhlakattauksen ei tarvitse olla yksinkertaista, se voi olla myös eri kuvioin ja värein toteutettu räväkkäkin kattaus.

Mitä muuta tulisi ottaa huomioon juhlakattauksessa?

Ruokailuvälineiden lisäksi kattaus koostuu muista tärkeistä tekijöistä, esimerkiksi pöytäliinasta. Pöytäliina tekee pöydästä juhlavan ja tyylikkään näköisen sekä korostaa kattausta. Pöytäliinan tulisi vähintään laskeutua 30 cm reunan yli. Lautasliinoja voi taitella eri mallisiksi ja käyttää eri värejä korostaaksesi yksityiskohtia tai kattauksen teemaa. Mikäli juhlissa on leipätarjoilu, katetaan leipälautanen istuen katsottuna vasempaan yläreunaan, haarukoiden yläpuolelle. Voiveitsi tulee asettaa poikittain lautasen päälle, terä lautasen keskustaa kohti.